6 rzeczy, których jeszcze nie wiesz o bazylii

Coś mi się wydaje, że bazylię każdy zna i miał ją w swojej kuchni. I bardzo dobrze. Ponieważ to zacne zioło ma wiele wartości odżywczych oraz zdrowotnych zastosowań, o których być może jeszcze nie wiesz.

Dlaczego?

Ponieważ bazylia nie tylko jest stosowana w kuchni jako przyprawa czy świeży dodatek do dań.

 

1. Trawienie

Ta roślina znana od tysięcy lat świetnie poprawia trawienie, przez co ułatwia przyswajanie składników odżywczych zawartych w pokarmach. Łagodzi skurcze żołądka i pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Poprawia apetyt, a więc dla niejadków, jak znalazł. Warto wiedzieć, że przy niestrawności czy wzdęciu, bazylia świetnie sobie poradzi.

 

2. Lepszy nastrój

Bazylia działa podobnie jak melisa, bo poprawia nastrój, łagodzi objawy bezsenności i działa przeciwdepresyjnie.

 

3. Na odporność

Posiada też właściwości przeciwgorączkowe, obniżając w niewielkim stopniu temperaturę ciała

Roślina ta zawiera olejek bazyliowy, który jest olejkiem eterycznym, zawierającym linalol oraz metylochawikol. Olejek ten zastosowany w inhalacji ma właściwości pobudzające. Może pomóc przy bólach neurologicznych.

 

4. Bogactwo witamin

Jeśli chodzi o właściwości dietetyczne, to 100 gramów bazylii zawiera tylko 23 kcal. i ma bardzo niski indeks glikemiczny – 14. Ale za to ma w sobie bardzo dużą ilość witaminy K.
Zawiera również inne witaminy (w 100g):

  • witamina C 18 mg
  • witamina E 0.8 mg
  • beta karoten 3142 μg
  • witamina A 264 μg
  • niacyna 0.9 mg
  • witamina B2 (ryboflawina) 0.1 mg
  • witamina B6 (pirydoksyna) 0.2 mg
  • kwas foliowy 68 μg

Oprócz witamin w bazylii znajdziesz sód, potas, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk, żelazo, mangan. Zatem jak widać całkiem niezły arsenał składników odżywczych.

 

5. Działa przeciw nowotworom

Jak pokazują badania naukowe bazylia została również wzięta pod lupę. I najnowsze badania wykonane w Chinach stwierdziły, że polisacharyd bazylii (BPS),  jeden z głównych składników aktywnych izolowanych z bazylii (Ocimum basilicum L.), wykazuje aktywność przeciwnowotworową wobec HCC. Chamuje przeżuty raka wątrobowokomórkowego wywołane niedotlenieniem. [1] 

 

6. Dobra dla cukrzyków – obniża glukozę

Jeszcze jedno badanie mnie zaciekawiło, oczywiście związane z obniżeniem glukozy we krwi przez liście bazylii. Naukowcy z  Uniwersytetu Sumatera Utara w Indonezjii przeprowadzili badanie, w którym udowodnili wpływ obniżenia poziomu glukozy liści bazylii u szczurów z cukrzycą.Celem badania było zbadanie wpływu ekstraktu etanolu z liści bazylii u szczurów z cukrzycą. Ekstrakt etanolu z liści bazylii wykazał dobre wyniki w obniżaniu poziomu glukozy we krwi i produktów końcowych zaawansowanej glikacji u szczurów z cukrzycą. [2]

 

A zatem jak widać bazylia ma naprawdę wielkie możliwości,więc warto mieć ją w swojej kuchni i domowej apteczce.

 

 

Literatura:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31252022

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31198445


Powrót

Dodaj komentarz