Bajaderki beglutenowe

Czy kiedyś zdarzyło ci się, że robiąc ciasto, po upieczeniu nie nadawało się do jedzenia, bo na przykład rozsypało się zanim jeszcze cokolwiek z nim się zrobiło ?

Ja tak właśnie miałam robiąc tort urodzinowy dla córki. Starałam się, aby ciasta były różne, bo to bez glutenu. A wyszło tak, że na szybko musiałam piec jeszcze jeden podpiek, bo mój czekoladowy rozsypał się w drobny mak.

A, że ja nie lubię bardzo marnować jedzenia, to poszperałam trochę w internetach, które mi podpowiedziały, co można zrobić z pokruszonego ciasta. I tak oto powstały bajaderki bez glutenu. Pyszne, zdrowe i bardzo sycące.

Ciasto z którego zrobiłam bajaderki:

  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru kokosowego/ksylitolu
  • 3 łyżki kakao surowego
  • 150 g masła
  • 200 ml mleka kokosowego

Wszystko wymieszać i piec godzinę w 180 stopniach.

Oczywiście jeśli masz przepis na rozsypujące się ciasto, możesz skorzystać również z niego.

Bajaderki

Składniki:

  • kawałki ciasta
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów ( ja dodałam włoskie)
  • garść rodzynek
  • 4-5 daktyli
  • zapach migdałowy lub rumowy
  • odrobina alkoholu ( jeśli jest to dla dorosłych)
  • 4-5 łyżek mleka koksowego lub śmietany (opcjonalnie)

Ciasto mocno rozkrusz. Moje szybciutko dało się pokruszyć. Następnie dodaj orzechy i wymieszaj. Bakalie namocz w ciepłej wodzie, aby zmiękły i potem drobno posiekaj. Na końcu dodaj zapachu lub alkoholu, wedle smaku i upodobań.
Jeśli ciasto okaże się za suche, możesz dodać trochę mleka, śmietany. Kiedy powstanie jednolita masa, zacznij formować niewielkie kuleczki, które możesz obtoczyć w kakao, orzechach czy wiórkach kokosowych. Kiedy kuleczki już będą gotowe, najlepiej jak je wstawisz do lodówki, aby stwardniały.

I gotowe.

I już żadne popsute ciasto nie powinno być problemem.

Smacznego!

 

Ten i wiele innych przepisów i zdrowych informacji znajdziesz na mojej grupie: Projekt EatMe -mamo! Odżywiaj się zdrowo i z głową!

Zapraszam.


Powrót

12 komentarzy do wpisu „Bajaderki beglutenowe”

    • Bajaderki można również zrobić w sposób wytrawny. Warto pokombinować z przepisem. Ale wstręt do słodyczy po świętach jest zrozumiały 🙂

  1. Mam wśród znajomych osobę, która jest na diecie BG – dopiero zaczynam kombinować z tymi wypiekami… ale pomysł jest świetny – już nie będę się bała co zrobię jak ciacho nie wyjdzie! Zrobię bajaderki 😀

Dodaj komentarz