Bazylia

Coś mi się wydaje, że bazylię każdy zna i miał ją w swojej kuchni. I bardzo dobrze. Ponieważ to zacne zioło ma wiele wartości odżywczych oraz zdrowotnych zastosowań. Nie tylko bazylia stosowanan jest w kuchni jako przyprawa czy świeży dodatek do dań.

Ta roślina znana od tysięcy lat świetnie poprawia trawienie, przez co ułatwia przyswajanie składników odżywczych zawartych w pokarmach. Łagodzi skurcze żołądka i pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Poprawia apetyt, a więc dla niejadków, jak znalazł. Warto wiedzieć, że przy niestrawności czy wzdęciu, bazylia świetnie sobie poradzi.

Bazylia działa podobnie jak melisa, bo poprawia nastrój, łagodzi objawy bezsenności i działa przeciwdepresyjnie.

Posiada też właściwości przeciwgorączkowe, obniżając w niewielkim stopniu temperaturę ciała

Roślina ta zawiera olejek bazyliowy, który jest olejkiem eterycznym, zawierającym linalol oraz metylochawikol. Olejek ten zastosowany w inhalacji ma właściwości pobudzające. Może pomóc przy bólach neurologicznych.

Jeśli chodzi o właściwości dietetyczne, to 100 gramów bazylii zawiera tylko 23 kcal. i ma bardzo niski indeks glikemiczny – 14. Ale za to ma w sobie bardzo dużą ilość witaminy K.
Zawiera również inne witaminy (w 100g):

  • witamina C 18 mg
  • witamina E 0.8 mg
  • beta karoten 3142 μg
  • witamina A 264 μg
  • niacyna 0.9 mg
  • witamina B2 (ryboflawina) 0.1 mg
  • witamina B6 (pirydoksyna) 0.2 mg
  • kwas foliowy 68 μg

Oprócz witamin w bazylii znajdziesz sód, potas, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk, żelazo, mangan. Zatem jak widać całkiem niezły arsenał składników odżywczych.

Jak pokazują badania naukowe bazylia została również wzięta pod lupę. I najnowsze badania wykonane w Chinach stwierdziły, że polisacharyd bazylii (BPS),  jeden z głównych składników aktywnych izolowanych z bazylii (Ocimum basilicum L.), wykazuje aktywność przeciwnowotworową wobec HCC. Chamuje przeżuty raka wątrobowokomórkowego wywołane niedotlenieniem. [1]

Jeszcze jedno badanie mnie zaciekawiło, oczywiście związane z obniżeniem glukozy we krwi przez liście bazylii. Naukowcy z  Uniwersytetu Sumatera Utara w Indonezjii przeprowadzili badanie, w którym udowodnili wpływ obniżenia poziomu glukozy liści bazylii u szczurów z cukrzycą.Celem badania było zbadanie wpływu ekstraktu etanolu z liści bazylii u szczurów z cukrzycą. Ekstrakt etanolu z liści bazylii wykazał dobre wyniki w obniżaniu poziomu glukozy we krwi i produktów końcowych zaawansowanej glikacji u szczurów z cukrzycą.  [2]

A zatem jak widać bazylia ma naprawdę wielkie możliwości,więc warto mieć ją w swojej kuchni i domowej apteczce.

 

[1]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31252022

[2]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31198445


Powrót

Dodaj komentarz