Chleb orkiszowo-jaglany

Zapewne jadasz pieczywo.  I jeżeli ono dość często gości w Twoim jadłospisie, to warto zacząć samemu piec chleby. Wtedy właśnie będzie wiadomo, co wkładasz do chleba, a Twoje wypieki będą o niebo lepsze niż z pobliskiej piekarni. Bez substancji konserwujących i spulchniaczy przede wszystkim.

 

Poniższy mieszaniec na drożdżach to jeden z lepszych chlebów jakie piekę. Prosty w przygotowaniu orkiszowo-razowy z dodatkiem mąki jaglanej na drożdżach. Do chleba możesz także dodać dowolne dodatki jak np. ziarna. Ten chleb jest naprawdę prosty w przygotowaniu i nie trzeba mieć wielkich zdolności kulinarnych, aby go upiec.

Zanim jednak zabierzesz się za pieczenie, dowiedz się co tak naprawdę znajdzie się w Twoim chlebie.

Ziarno orkiszu:

  • wzmacnia odporność
  • usuwa toksyny
  • ma dobry wpływ na krew
  • pomaga przy zmęczeniu i spadku energii
  • zapobiega kamicy żółciowej
  • wzmacnia narządy zmysłów
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu

 

Jest to cenny produkt zawierający w składzie witaminy E, A, D oraz cynk. Ma też właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne. Ale również pomaga przy problemach z sercem i układem krążenia oraz wzmożonej podatności na infekcje, w chorobach wątroby i nerek. Orkisz jest tłusty, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego. Dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej. Jest bogatym źródłem błonnika. Warto wspomnieć, że mąka orkiszowa to pszenica (zawiera gluten).

Ciasto orkiszowe wykazuje tzw. wysoką oporność na mieszanie, dlatego powinno być wyrabiane dłużej. Jest bardzo rozciągliwe, ale mniej sprężyste, co nie wpływa dobrze na wygląd gotowego pieczywa. A sam chleb przygotowany z tej mąki jest naprawdę dobry i długo zachowuje świeżość – mimo, że przygotowany na drożdżach.

 

Mąka jaglana:

Jest mąką bezglutenową, ale również bogatą w białko i witaminy z grupy B oraz witaminę E. W tej mące również występuje:

  • wapń
  • potas
  • żelazo
  • krzem
  • magnez.

Posiada właściwości oczyszczające, a także ma działanie antywirusowe – zmniejsza stany zapalne błon śluzowych. Krzem zawarty w mące działa zbawiennie na włosy i paznokcie.

 

Skoro już wiesz z jakich mąk będziesz robić chleb, to pora zdradzić przepis. Zaczynamy !

 

Zaczyn:

  • 5 g świeżych drożdży
  • 150 g mąki orkiszowej razowej
  • 180 ml wody

Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką, pamiętając jednak, że zwiększy swoją objętość.

 

Ciasto na chleb orkiszowo-jaglany:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka  cukru
  • cały zaczyn
  • 200 g mąki orkiszowej razowej
  • 200 g mąki jaglanej (jeśli nie masz – może być tylko 400 g mąki orkiszowej)
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 łyżki stołowe siemienia lnianego (odsyp troszkę do posypania na wierzchu)
  • 2 łyżki stołowe sezamu (odsyp troszkę do posypania na wierzchu)

 

 

Przygotowanie: 

Drożdże rozpuścić w miseczce, dodając cukier i 2 łyżki letniej wody oraz sól. Wszystkie składniki mieszaj ze sobą aż się rozpuszczą. Mąkę wymieszaj z ziarnami i rozpuszczonymi drożdżami, następnie dodaj cały zaczyn, resztę letniej wody i wszystko razem wymieszaj. Ciasto powinno być mocno kleiste i wilgotne. Później przełóż ugniecione ciasto do brytfanki/foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Następnie odstaw je na około 1 godzinę lub aż ciasto wyrośnie. Musisz wiedzieć, że chleb na orkiszu bardzo szybko rośnie, więc gdy zobaczysz, że ciasto na chleb orkiszowo-jaglany zaczyna wychodzić z formy, możesz wstawić do piekarnika.

 

 

Pieczenie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 250 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Chleb wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 5-8 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i przełącz termoobieg na pieczenie „góra i dół”. Piecz jeszcze około 30 minut. Później pod koniec pieczenia możesz chleb orkiszowo-jaglany wyciągnąć z formy i dopiec go przez ostatnie 5-10 minut jedynie na kratce.

 

I chleb gotowy !

Smacznego.


Powrót

Dodaj komentarz