Dlaczego pokrzywę powinny pokochać kobiety w ciąży

Urtica dioica, to cudowny chwast. No nie da się ukryć, że pokrzywa jest chwastem. Możesz ją spotkać praktycznie  wszędzie. W parku, na łące, przy drodze, w ogrodzie. Rośnie dosłownie wszędzie.

A zdradzę Ci, że bliskimi krewnymi pokrzywy są konopie oraz chmiel.

W Polsce znajdziesz dwa gatunki pokrzyw:

  • jednoroczna żagawka
  • i wieloletnia zwyczajna.

I własnie chcę dziś napisać kilka słów o tej drugiej, która znajduje zastosowanie w zielarstwie.

Jak rozpoznać pokrzywę.

Pokrzywę chyba każdy zna i potrafi ją rozpoznać. A jeśli nie, to po pierwszym zetknięciu z nią z pewnością zapamięta. To nieprzyjemne uczucie mrowienia, parzenia czy też szczypania dostarcza skórze kwas mrówkowy oraz acetylocholina i histamina. Pokrzywę pokrywają parzące włoski i to właśnie na nie trzeba uważać.

 

Co zatem znajduje się w środku?

Liście pokrzywy zawierają między innymi:

  • flawonoidy,
  • fitosterole,
  • karotenoidy czy chlorofil
  • bogactwo witamin A, C, E, K, kwas foliowy,
  • sole mineralne: żelazo, wapń, krzem, mangan, magnez, miedź, fosfor czy potas.

A zatem chyba zgodzisz się ze mną, że właściwości pokrzywy wynikają z jej składu? Prawda.

 

Właściwości:

Pokrzywa zwyczajna pomaga w alergiach, ponieważ ma swoim składzie pochodne tyrozyny, które wykazują działanie przeciwhistaminowe. Pomaga więc szybko pozbyć się nieżytu nosa.

W ogóle pokrzywa ma szereg zastosowań:

  • posiada właściwości moczopędne
  • wykazuje właściwości antybakteryjne
  • pomaga w anemii
  • pomaga przy problemach z trawieniem
  • obniża poziom cukru we krwi
  • występuje w lekach przeciwkrwotocznych na schorzenia wątroby, trzustki czy nerek
  • przyspiesza metabolizm
  • oczyszcza organizm i wzmacnia odporność
  • poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci

 

Trzeba jednak uważać z suplementacją tego chwastu, bo bez umiejętnego dobrania dawkowania można wyrządzić sobie trochę problemów.

 

Musisz wiedzieć, że pokrzywa zatrzymuje żelazo w organizmie, więc jeśli go masz za dużo to trzymaj się od niej z daleka.

 

Ogólnie pokrzywa zwyczajna to fajny chwast, który powinien znaleźć się w kuchni i przede wszystkim u kobiety ciężarnej czy też karmiącej piersią.

Dlaczego?

A właśnie dlatego, ponieważ spożywanie pokrzywy w okresie karmienia piersią jest wskazane dla kobiet, które mają problem z laktacją. Badania wskazały, że pokrzywa może mieć właściwości zwiększające ilość produkowanego pokarmu. Oraz wzmacniać organizm w czasie połogu.

 

Właściwości pokrzywy są niedoceniane i myślę, że powinna się ona znaleźć w każdej kuchni i apteczce. Jest to roślina ogólnodostępna, więc zbiór młodej pokrzywy nie jest niczym wielkim. wystarczą chęci i grube rękawiczki, które ochronią przed zbyt mocnym poparzeniem.

Naprawdę polecam zaopatrzyć się w ten chwast. Ja już go mam, a ty?

 

 

 

Literatura:

[1] http://www.czytelniamedyczna.pl/3816,wlasciwosci-lecznicze-pokrzywy-zwyczajnej-urtica-dioica-la.html

[2] http://www.czytelniamedyczna.pl/6726,fitoterapia-w-cukrzycy.html

 

 


Powrót

Dodaj komentarz