Fakty o proszku do pieczenia, o których nie masz pojęcia – czytaj etykiety

Powoli zbliżają się święta, dlatego też pomyślałam aby odkryć trochę prawdy o proszku do pieczenia.

Dlaczego? Sam sprawdź drogi czytelniku…

Z pewnością znasz proszek do pieczenia. Jest to najpopularniejszy produkt do spulchniania wypieków. Proszek do pieczenia jest w naszych kuchniach już ponad 160 lat. Kawał czasu, prawda?

Ale czy rzeczywiście proszek do pieczenia jest taki zdrowy i bezpieczny ?

 

Jakie sekrety skrywa skład proszku do pieczenia i co tam można znaleźć. Chodź pokażę Ci co tam skrywa się pod opakowaniem tego produktu.

W skład proszku do pieczenia wchodzą:

  • difosforany  (E450)
  • węglan sodu
  • mąka pszenna

Skład prosty, więc o co tyle krzyku skoro w proszku do pieczenia znajdę substancje spulchniające i mąkę?

Tak jak węglan sodu jeszcze można zaakceptować bo jest to nic innego jak soda oczyszczona.

Tak nad difosforanami warto się trochę pochylić i zastanowić czy aby na pewno to bezpieczny składnik.

E 450

To właśnie nic innego jak difosforany, które stosowane są jako dodatek do żywności. Difosforany są ciałami stałymi, które dobrze rozpuszczają się w wodzie. A gdzie oprócz proszku do pieczenia znajdziesz difosforany ?

W żywności difosforany pełnią kilka funkcji:

  • Stosowane są do utrzymywania stałego pH roztworu o odczynie kwasowym.
  • Często spotkamy je w wędlinach. Pozwalają użyć mniej mięsa i więcej wody na 100 g produktu, co znacznie obniża koszt produkcji wyrobu.
  • Difosforany poprawiają sypkość produktów, działają antyzbrylająco.
  • Mogą przedłużyć trwałość produktów spożywczych.

Produkty, w których występują difosforany to:

  •  mielonki,  kiełbasy,wędliny, parówki, kotlety, burgery i wszelkie wyroby mięsne o jednolitej konsystencji, w których nie widać kawałków mięsa
  • serki topione
  • proszek dopieczenia
  • mrożone frytki
  • mrożone lody
  • granulowane napoje
  • rozpuszczalne kakao
  • gotowe mieszanki do wypieków

Chcę jednak  zaznaczyć, że difosforany zaliczane są do substancji nieszkodliwych. Nadmierna ich ilość może jednak zmniejszać przyswajanie przez organizm żelaza, wapnia i magnezu. Poza tym częste spożywanie ich może pogłębiać osteoporozę oraz pogarszać procesy metaboliczne.


Dlatego teraz zastanów się jakie produkty spożywasz, gdzie mogą być ukryte difosforany?
I jeśli jadasz dużo kiełbachy i ciasta, to może warto samemu zmniejszyć ryzyko wystąpienia jakichkolwiek problemów zdrowotnych i zrobić proszek do pieczenia w domu?

Przepis jest prosty i polecam go każdemu, kto nie może jeść glutenu, ponieważ nie ma w nim mąki pszennej.

Proszek do pieczenia domowej roboty:

  • soda oczyszczona
  • kwasek cytrynowy
  • mąka ziemniaczana

Nie jestem mistrzynią wypieków ale ten przepis na proszek do pieczenia mi przypadł do gustu. Ważną rzeczą, o której należy pamiętać przy takim proszku, to aby piec w wysokich temperaturach od razu, ponieważ tak działa soda oczyszczona. Jeśli potrzebujesz dodatku, który zadziała tak samo wolno jak proszek do pieczenia, możesz zakupić amoniak i stosować do swoich wypieków.

Jest na rynku teraz naprawdę wiele proszków do pieczenia. Większość z nich ma w swoim składzie mąkę pszenną. Ale istnieją również zamienniki bezglutenowe.

Masz naprawdę wiele propozycji do wyboru. A jeśli nie ufasz kupnym proszkom, możesz zrobić samodzielnie.

Zawsze jest rozwiązanie. Wybór należny do Ciebie.


Powrót

Dodaj komentarz