Jak zrobić borówkowe lody bez cukru

Sezon letni to idealny czas na lody. Jeszcze w tym roku nie podzieliłam się żadnym przepisem na lody domowej roboty. A robię je regularnie ponieważ moja córka uwielbia takie zdrowe i domowe bez cukru. Zazwyczaj robię lody tylko z samych owoców ale dziś zaszalałam i postanowiłam zrobić na większym wypasie.

 

Dlatego dziś przygotowałam dla Ciebie szybkie do wykonania lody,które skradną serce całej rodzinie.

 

Składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30% (czystej bez karagenu)
  • 200 ml mleka skondensowanego (dla większych łasuchów, nie trzeba obowiązkowo dodawać)
  • Garść borówek ( mogą być świeże lub mrożone)
  • Łyżka stołowa ksylitolu lub erytrytolu

 

Przygotowanie:

  • Ubijasz na sztywną pianę śmietankę w misce, powoli dodając w międzyczasie słodzika. Pamiętaj żeby była porządnie schłodzona.
  • Do mleka skondensowanego dodajesz borówki i miksujesz wszystko razem. Ja zrobiłam to w mikserze kielichowym.
  • Ubitą śmietankę powoli łączysz z mlekiem i przełóż do pojemnika lub foremek na lody.
  • Gotową masę włóż do zamrażarnia co najmniej na 5-6 godzin.

 

Proste, prawda?

Polecam ten przepis na magicznie kremowe lody borówkowe.

Palce lizać.


Powrót

4 komentarze do wpisu „Jak zrobić borówkowe lody bez cukru”

Dodaj komentarz