Masło klarowane – płynne złoto

Kto mnie zna, ten wie, że nie stronię od zdrowego tłuszczu. Dlatego też moja dieta jest bogata w tłuszcze, a mój cholesterol ma się bardzo dobrze. I uważam, że poziomu trójglicerydów mógłby mi pozazdrościć nie jeden.
Rozsądnie dobieram tłuszcze w diecie. Zmieniłam jakość tychże tłuszczów. I tak, są to w większości tłuszcze odzwierzęce, czyli nasycone.
Jednym rodzajem takiego tłuszczu, który gości w mojej kuchni jest masło klarowane. Dziś chcę podzielić się z Tobą ciekawą wiedzą na temat masła ghee i dlaczego akurat je nazywamy płynnym złotem.

Zalety masła klarowanego

Klarowanie masła wymyślono ponad 4 tysiące lat temu w Indiach. I zawdzięczamy to kuchni ajurwedyjskiej. Zatem jak widać, już wtedy wiadome było, co jest dobre dla organizmu człowieka.
  • Masło klarowane (ghee) jest tzw.masłem oczyszczonym z substancji stałych, białek, które min. są odpowiedzialne za niską temperaturę dymienia zwykłego masła.

 

  • Nie zawiera alergenów takich jak kazeina czy laktoza, więc tolerują je osoby uczulone na mleko zwierzęce.

 

  • Masło ghee cudownie wpływa na układ trawienny i na gojenie się ran.

 

  • Wzmacnia układ odpornościowy oraz równoważy gospodarkę hormonalną.

 

  • Jest cennym źródłem witaminy E, A czy też K2.

 

  • Poprawia pracę układu trawiennego stymulując go do odpowiedniej pracy.

 

Masło klarowane polecam każdemu nie zależnie od wieku. Jak zatem przygotować masło klarowane ? W bardzo prosty sposób:

Czego potrzebujesz:

  • Masło(0,5 kg) – najlepszej jakości
  • Woda
  • Garnek
  • Miska
  • Gaza lub czysta ściereczka
  • Szklany słoiczek
  • 30 minut czasu 🙂

 

Przygotowanie: 

  • Masło pokrój w kostkę
  • Później wlej do garnka wodę i połóż miskę na garnek
  • Następnie włóż masło do miski
  • Kiedy masło zacznie się roztapiać w kąpieli wodnej, zacznij mieszać
  • Zdejmuj biały osad, który wytrąca się podczas grotowania. Czynność powtarzaj, aż w końcu ghee będzie miało złoty i przejrzysty kolor
  • Kiedy masło się wyklaruje przelej je do szklanego słoiczka przez gazę lub ściereczkę
  • Zostaw do ostygnięcia

I teraz możesz cieszyć się cudownym lekko orzechowym smakiem masła. Pamiętaj jednak, aby przechowywać masło w szczelnie zamkniętym pojemniku i z dala od nasłonecznionych miejsc, aby nie zjełczało.


Powrót

Dodaj komentarz