Niezawodne, naturalne metody na odporność

Sezon grypowy w pełni. W sumie to należałoby powiedzieć, że sezon na koronawirusa trwa. Nie zmienia to jednak faktu, że wciąż temat się ociera o odporność człowieka. I jest to nieodłączny element zdrowia.

Z tego powodu coraz częściej sięgamy po naturalne metody budowania odporności. 

 

Świadomość człowieka wzrasta każdego dnia i wiele osób nie chce opierać się tylko na medycynie konwencjonalnej, która w wielu przypadkach rozkłada ręce, ponieważ leki nie działają, a przy dłuższym stosowaniu bardzo często mają efekty uboczne.

Dlatego dziś chcę zaproponować Ci kilka sprawdzonych metod fitoterapii, które pomogą wzmocnić tą odporność i są w pełni bezpieczne dla organizmu. 

 

Imbir – zabijamy wirusy “huraaaaa”!

  • łyżeczkę świeżego imbiru zetrzyj na drobnej tarce i zalej szklanką letniej wody. Imbir wystarczy, że umyjesz i możesz zetrzeć ze skórką

Pamiętaj aby wypić od razu całość wraz z imbirem. Stosować możesz trzy razy dziennie w trakcie infekcji bakteryjnej lub wirusowej, a profilaktycznie raz dziennie.

 

Miód imbirowo – propolisowy

  • 2 łyżki tartego, świeżego imbiru
  • 10 ml propolisu 10%
  • 200 g miodu

Wszystkie składniki połącz i wymieszaj ze sobą. Zalecam trzymać ten miód w lodówce z racji tego, że jest w nim świeży imbir. Jeśli chcesz możesz dodać do tego Apicompleks i wtedy jeszcze mocniej podniesiesz wartość tego preparatu, który zadziała przeciwwirusowo i antybakteryjnie.

Taki miód możesz stosować spokojnie dwa razy dziennie po jednej łyżce stołowej po posiłku.

 

Mieszanka ziołowa

A dla seniorów mam bardzo fajną mieszankę ziołową, która podniesie odporność i będzie działać przeciwbakteryjnie i zapobiegnie przyłączaniu się wirusów do komórek ciała.

  • 50g kwiatostanu głogu
  • 50 g owocu bzu czarnego
  • 50g owocu dzikiej róży

Wszystkie zioła wymieszaj i przechowuj w suchym, szklanym słoiku. Tą mieszankę możesz pić dwa razy dziennie między posiłkami. Wystarczy, że 1 łyżkę stołową zalejesz szklanką gorącej wody i zaparzysz 20 minut po przykryciem.

 

Moja rada

Pamiętaj jednak, że sproszkowane zioła dużo szybciej tracą cenne substancje ponieważ dochodzi do procesów utleniania się ponieważ nie chronią ich już struktury komórkowe. Dlatego też warto mielić i kruszyć zioła dopiero przed użyciem.

 

Jeśli chcesz dowiedzieć się jeszcze więcej o ziołach stosowanych w budowaniu odporności posłuchaj mojego podcastu, który znajdziesz tutaj

 

A jeśli interesuje Cię budowanie odporności cały rok naturalnymi sposobami, to mam coś specjalnie dla Ciebie. Sprawdź tutaj.

Życzę Ci dużo zdrowia.


Powrót

Dodaj komentarz