Placki owsiane z bananem

Jak już pewnie wiesz, że uwielbiam wymyślać różne przepisy na naleśniki, pankejki i inne placki. Sprawia mi to sporo frajdy. A baza przepisów wciąż rośnie.

Wczoraj wymyśliłam kolejny przepis na placuszki z mąki owsianej na totalnym wypasie. Czyli w sumie można by było je podciągnąć pod dietetyczny przepis, bo bez cukru. Natomiast nie poskąpiłam w nim jaj i śmietany, więc coś za coś.

Żeby zrobić takie placuszki będziesz potrzebować:

  • 2 jaja
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 4 łyżki mąki owsianej (szczerze to nie pamiętam ile wsypałam mąki, bo zawsze to robię “na oko”)
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1/2 obranego, świeżego banana, pokrojonego na cienkie plasterki

Przygotowanie jest proste jak drut, ponieważ wszystkie składniki wkładasz do jednego naczynia – może to być wysoki garnek lub miska i mieszasz ze sobą, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Na końcu dodajesz banana i mieszasz delikatnie. Kiedy nagrzejesz patelnię nakładasz ciasto łyżką i pieczesz po obu stronach aż się zarumienią.

Mojej córce zasmakowały te placuszki. A ja jestem zachwycona delikatnością, puszystością i wyśmienitym smakiem. Nie sądziłam, że mąka grubo mielona może dać taki fajny efekt kulinarny na talerzu.

No to co, do dzieła. Smacznego.


Powrót

Dodaj komentarz