Proszek do pieczenia – czytam etykiety

Z pewnością znasz proszek do pieczenia. Jest to najpopularniejszy produkt do spulchniania wypieków. Proszek do pieczenia jest w naszych kuchniach już ponad 160 lat. Kawał czasu, prawda?

Ale czy rzeczywiście ten proszek do pieczenia jest taki zdrowy i kolorowy?

Co  znajduje się w jego składzie ?

  • difosforany  (E450)
  • węglan sodu
  • mąka pszenna

Skład prosty, więc o co tyle krzyku skoro w proszku do pieczenia znajdę substancje spulchniające i mąkę? Tak jak węglan sodu jeszcze można zaakceptować bo jest to nic innego jak soda oczyszczona. Tak nad difosforanami chcę się trochę pochylić.
E450  to właśnie difosforany, które stosowane są jako dodatek do żywności. Difosforany są ciałami stałymi, które dobrze rozpuszczają się w wodzie. A gdzie oprócz proszku do pieczenia znajdziesz difosforany?

W żywności difosforany pełnią kilka funkcji:

  • Stosowane są do utrzymywania stałego pH roztworu o odczynie kwasowym.
  • Często spotkamy je w wędlinach. Pozwalają użyć mniej mięsa i więcej wody na 100 g produktu, co znacznie obniża koszt produkcji wyrobu.
  • Difosforany poprawiają sypkość produktów, działają antyzbrylająco.
  • Mogą przedłużyć trwałość produktów spożywczych.

Zatem w jakich produktach spotkasz difosforany?

  •  mielonki,  kiełbasy,wędliny, parówki, kotlety, burgery i wszelkie wyroby mięsne o jednolitej konsystencji, w których nie widać kawałków mięsa
  • serki topione
  • proszek dopieczenia
  • mrożone frytki
  • mrożone lody
  • granulowane napoje
  • rozpuszczalne kakao
  • gotowe mieszanki do wypieków

Chcę jednak  zaznaczyć, że difosforany zaliczane są do substancji nieszkodliwych. Nadmierna ich ilość może jednak zmniejszać przyswajanie przez organizm żelaza, wapnia i magnezu. Poza tym częste spożywanie ich może pogłębiać osteoporozę oraz pogarszać procesy metaboliczne.
Dlatego teraz zastanów się jakie produkty spożywasz, gdzie mogą być ukryte difosforany?
I jeśli jadasz dużo kiełbachy i ciasta, to może warto samemu zmniejszyć ryzyko wystąpienia jakichkolwiek problemów zdrowotnych i zrobić proszek do pieczenia w domu?
Przepis jest prosty i polecam go każdemu, kto nie może jeść glutenu, ponieważ nie ma w nim mąki pszennej.

Proszek do pieczenia domowej roboty:

  • soda oczyszczona
  • kwasek cytrynowy
  • mąka ziemniaczana

Nie jestem mistrzynią wypieków ale ten przepis na proszek do pieczenia mi przypadł do gustu. Ważną rzeczą, o której należy pamiętać przy takim proszku, to aby piec w wysokich temperaturach od razu, ponieważ tak działa soda oczyszczona. Jeśli potrzebujesz dodatku, który zadziała tak samo wolno jak proszek do pieczenia, możesz zakupić amoniak i stosować do swoich wypieków.

Jest na rynku teraz naprawdę wiele proszków do pieczenia. Większość z nich ma w swoim składzie mąkę pszenną. Ale istnieją również zamienniki bezglutenowe.

Masz naprawdę wiele propozycji do wyboru. A jeśli nie ufasz kupnym proszkom, możesz zrobić samodzielnie.

Zawsze jest rozwiązanie. Wybór należny do Ciebie.

 

 

 


Powrót

Dodaj komentarz