Słodkie święta bez cukru

IMG 20160324 190449 - Słodkie święta bez cukru

Już za chwileczkę, już za momencik zasiądziemy przy wielkanocnych stołach w gronie rodziny. Będzie gwarnie, radośnie i smacznie. A do tego może być jeszcze zdrowo i słodko 🙂
Ostatnio po głowie chodzą mi przepisy na mazurki.
Pierwszy już powstał i chcę się podzielić przepisem.
Dzisiaj zrobimy mazurek bez cukru, bez pszenicy i jaj
Czy będzie smaczny – sami ocenicie 🙂

Ciasto:

 

  • mąka gryczana (200g)
  • olej kokosowy ( 2 łyżki stołowe)
  • mus z daktyli – taka ilość aby ciasto się skleiło i było lekko słodkie
    ( daktyle suszone zalej gorąca wodą i poczekaj aż zmiękną, a następnie zmiksuj blenderem do jednolitej masy – mus gotowy) – cały mus zrobiłam z 200 g suszonych daktyli
 
Przygotowanie:  Połącz ze sobą wszystkie składniki i ugniatając wyrób ciasto, a następnie zawiń w papier i włóż na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmij ciasto i rozwałkuj – jeśli okaże się, że ciasto jest twarde poczekaj aż osiągnie pokojową temperaturę.
Krem:

PicsArt 03 24 03.48.59 - Słodkie święta bez cukru

  • mus z daktyli
  • olej kokosowy (2-3 łyżki stołowe)
  • surowe/gorzkie kakao (4-6 łyżeczek)
  • orzechy – ja wrzuciłam mieszankę (włoskie, makadamia, laskowe,nerkowce)
  • figi suszone (3 sztuki)
  • morele suszone(3 sztuki + dekoracja

 

 
Przygotowanie: Roztop olej kokosowy i dodaj do niego mus
z daktyli oraz kakao.(ja roztopiłam olej w kąpieli wodnej) Mieszaj tak długo aż składniki ładnie się połączą ze sobą. Następnie dodaj posiekane drobno orzechy, figi suszone oraz morele i wymieszaj całość. Odstaw do ostygnięcia – jak włożysz do lodówki szybciej masa stanie się gęsta.A następnie posmaruj całe ciasto, które w między czasie ostygło. Na samym wierzchu możesz przyozdobić całość orzechami i morelami.
Ciasto włóż w całości do lodówki na 2-3 godziny.
A potem możesz cieszyć podniebienie świątecznym mazurkiem


Powrót

2 komentarze do wpisu „Słodkie święta bez cukru”

Dodaj komentarz