Wiosna pachnie rabarbarem

Wiosna zawsze kojarzy mi się
z rabarbarem. Uwielbiam zapach gotowanego rabarbaru, który rozchodzi się zawsze po całym domu. Jeśli nie wiecie, to powiem Wam, że rabarbar nie zawier wiele cukru za to posiada ogromne ilości witamin. W szczególności z grupy C oraz B. Te magiczne łodygi mają w sobie ogromne ilości składników mineralnyc, np. wapnia, potasu czy żelaza. Rabarbr można jeść na surowo z cukrem albo piec czy dusić. Zanim jedna zabierzemy się za jego przygotowanie, musimy cienko go obrać i usunąć liście. Roślina ta idealnie pasuje jako dodatek do dżemów, zup, konfitur czy farszów do naleśników.
Dziś trochę poeksperymentowałam w kuchni
i wymyśliłam bardzo dobry sos słodko kwaśny z rabarbaru, który idealnie nadaje się do mięsa białego. Długo szukałam idealnego smaku. Ale dopiero w połączeniu z kurczakiem sos rabarabarowy nabrał charakteru.
Jeśli jesteście ciekawi jak go zrobić już śpieszę z pomocą:
Składniki:
5 łodyg rabarbaru
Cukier trzcinowy

3 młode średnie cebule
Śmietana 12 % – małe opakowanie
Rabarbar pokrój i podsmaż na patelni lub w rondelku. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż aż sie zarumieni. Kiedy rabarbar zrobi się miękki, połącz składniki. Dodaj śmietanę i wszystko próż na małym ogniu. Dodaj posiekany koperek i cukier (około 3-4 łyżek stołowych) tak aby czuć było lekko kwasek rabarbaru.


Powrót

Dodaj komentarz