Dieta w niedoczynności tarczycy
Niedoczynność tarczycy to obecnie bardzo powszechne schorzenie. Jej przyczyną może być niedobór jodu w organizmie, infekcja wirusowa, leczenie nadczynności tarczycy radiojodem lub farmakoterapia stosowana w innych schorzeniach. Niedoczynność tarczycy może także przebiegać ze współistniejącą chorobą Hashimoto. Terapia niedoczynności tarczycy wiąże się z przyjmowaniem ściśle dobranych leków. Jednak jest coraz więcej dowodów potwierdzających korzystny wpływ żywienia na skuteczność leczenia niedoczynności tarczycy.
Przy niedoczynności tarczycy nie powinno się stosować dużych restrykcji kalorycznych, gdyż może to doprowadzić do wzrostu stężenia hormonu tyreotropowego (TSH) i przyczynić się do obniżenia tempa przemiany materii. Najważniejsze jest, aby każdego dnia dostarczać z pożywieniem odpowiednią ilość jodu, witaminy D, żelaza, selenu, białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak zanim sięgniesz po suplementy z apteki, włącz do swojej diety:
- ryby morskie (cenne źródło białka, witaminy D, jodu i kwasów tłuszczowych omega-3)
- chude mięso (źródło białka, żelaza)
- jaja (źródło żelaza, jodu, selenu i witaminy D),
- nasiona roślin strączkowych (źródło białka i żelaza),
- mleko i jego przetwory (źródło selenu i witaminy D),
- produkty zbożowe (źródło żelaza i selenu)
- warzywa – brokuły, kapusta biała, cebula, szparagi (źródło selenu)
- soczewica (źródło białka i selenu)
- orzechy włoskie (źródło kwasów tłuszczowych omega-3)
- oleje roślinne: lniany, rzepakowy (źródło kwasów tłuszczowych omega-3)
- pestki dyni (źródło żelaza)