Obraz

Nadciśnienie tętnicze – znaczenie żywienia

W Polsce osób chorujących na nadciśnienie tętnicze jest już blisko 10 milionów. Przyczyniają się do tego: nadwaga i otyłość, nieprawidłowe odżywianie, spożywanie zbyt dużej ilości soli i żywności wysoko przetworzonej, a także brak aktywności fizycznej, palenie papierosów i stres. Dobrze dobrana dieta oraz obniżenie masy ciała mają ogromne znaczenie w obniżaniu ciśnienia tętniczego i szybko przynoszą oczekiwane efekty. Mogą nawet opóźnić konieczność przyjmowania leków, które wymagają stosowania na stałe.

Jakie produkty powinnyśmy zdecydowanie ograniczyć przy nadciśnieniu?

  • Sól
  • Tłuste mięso i jego przetwory, konserwy, wędzonki
  • Alkohol
  • Żywność przetworzoną typu fast-food
  • Produkty instant
  • Słodkie i słone przekąski

Jak zmienić swoją dietę, gdy ciśnienie tętnicze przekracza normę?

  • Zwiększyć spożycie warzyw i owoców
  • Zwiększyć spożycie ryb i owoców morza
  • Tłuszcze zwierzęce zastąpić oliwą z oliwek
  • Zwiększyć spożycie niskotłuszczowych produktów mlecznych
  • Włączyć do diety nasiona roślin strączkowych

Kluczowymi czynnikami w walce z nadciśnieniem tętniczym są także:

  • Aktywność fizyczna
  • Rezygnacja z palenia papierosów