Nadciśnienie tętnicze – znaczenie żywienia
W Polsce osób chorujących na nadciśnienie tętnicze jest już blisko 10 milionów. Przyczyniają się do tego: nadwaga i otyłość, nieprawidłowe odżywianie, spożywanie zbyt dużej ilości soli i żywności wysoko przetworzonej, a także brak aktywności fizycznej, palenie papierosów i stres. Dobrze dobrana dieta oraz obniżenie masy ciała mają ogromne znaczenie w obniżaniu ciśnienia tętniczego i szybko przynoszą oczekiwane efekty. Mogą nawet opóźnić konieczność przyjmowania leków, które wymagają stosowania na stałe.
Jakie produkty powinnyśmy zdecydowanie ograniczyć przy nadciśnieniu?
- Sól
- Tłuste mięso i jego przetwory, konserwy, wędzonki
- Alkohol
- Żywność przetworzoną typu fast-food
- Produkty instant
- Słodkie i słone przekąski
Jak zmienić swoją dietę, gdy ciśnienie tętnicze przekracza normę?
- Zwiększyć spożycie warzyw i owoców
- Zwiększyć spożycie ryb i owoców morza
- Tłuszcze zwierzęce zastąpić oliwą z oliwek
- Zwiększyć spożycie niskotłuszczowych produktów mlecznych
- Włączyć do diety nasiona roślin strączkowych
Kluczowymi czynnikami w walce z nadciśnieniem tętniczym są także:
- Aktywność fizyczna
- Rezygnacja z palenia papierosów